ЗАНИМЛИВОСТИ

Колку луѓе би биле потребни за да се „освои“ Марс?

Новото истражување спроведено во САД покажа дека минимум 22 луѓе се доволни за изградба и одржување на колонија на Марс.

Марс

Научно-фантастичните филмови го популаризираа концептот на патување во вселената и изградба на човечка колонија на Марс, но во реалноста тоа е исклучително комплициран инженерски проблем придружен со логистички предизвици. Суровите услови на Црвената планета бараат секое живеалиште на нејзината површина да биде самоодржливо. Изградбата на живеалиште на Марс од „нула“ целосно зависи од идните истражувачи и нивните роботски помошници.

Во нивните анализи, научниците разговараа за бројот на луѓе потребни за да се заврши задачата, односно да се изгради самоодржлива колонија на Црвената планета. Истражувањето на Универзитетот Џорџ Мејсон во Ферфакс, Вирџинија покажа дека само 22 луѓе се доволни за изградба на живеалиште на Марс, додека претходно се веруваше дека се потребни 110 луѓе.

Новото истражување зеде предвид различни критериуми, вклучувајќи го човечкото социјално и психолошко однесување и суровата средина на Марс.

Истражувачите создадоа компјутерски модел на колонијата на Марс користејќи моделирање базирано на агенти (ABM), кое се користи за анализирање на интеракциите помеѓу луѓето, предметите, локациите и времето. Тие, исто така, ги земаа предвид претходните податоци за тимови со високи перформанси сместени во оддалечени средини со висок стрес, вклучувајќи подморници, експедиции на Арктикот, војна и Меѓународната вселенска станица.

Научниците го користеа овој модел за да ги симулираат условите за човечко преживување на Марс земајќи ги предвид елементите како што се интеракцијата помеѓу поединци со различни нивоа на вештини, издржливоста и стресот. Тие исто така додадоа четири основни психолошки особини на личноста, невротични, реактивни, друштвени и согласни. Симулацијата вклучуваше и марсовски еколошки променливи со кои би се соочиле идните доселеници.

Компјутерската симулација е направена во 28 земјини денови со различен број на луѓе во секоја група, од 10 до 170 луѓе.

„Утврдивме дека се потребни минимум 22 лица за долгорочно одржување на колонијата. Откривме и дека поубавите луѓе имаат поголеми шанси за преживување“, се додава во истражувањето.

Луѓето со невротична личност умираат почесто од луѓето со други особини.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] До крајот на денот ќе бидете оптоварени со работи кои ви се случуваат кои не можете да ги контролирате а тоа се однесува на партнерскиот однос. Обидете се да не реагирате од позиција на лутина бидејќи само така можете да го надминете негативното влијание на Марс. […]

Back to top button
close