ЗАНИМЛИВОСТИ

Колку долго може да се чуваат варените јајца во фрижидер?

Според експертите на American Egg Board, тврдо варено јајце можете да го чувате во лушпата (т.е. не излупено) до една недела во фрижидер. Излупеното тврдо варено јајце, сепак, треба да се јаде истиот ден кога ќе се излупи.

Министерството за земјоделство на САД (USDA) објаснува:

– Кога јајцата во лушпата се тврдо варени, заштитната обвивка се измива, оставајќи ги порите во лушпата отворени за бактерии да навлезат и да ја контаминираат. Ова значи дека тврдо варените јајца нема да траат толку долго како суровите, нескршени јајца во фрижидер.

Како безбедно да чувате тврдо варени јајца
За да бидете сигурни дека тврдо варените јајца што ги штедите за да ги јадете подоцна се безбедни, USDA препорачува брзо да ги изладите во ладна вода и мраз веднаш штом ќе ги готвите и да ги ставите во фрижидер во рок од два часа по готвењето.

Никогаш не оставајте варени јајца или контејнери за јајца надвор од фрижидер повеќе од два часа или повеќе од еден час кога температурите се над 30 степени. Бактериите можат да се формираат толку брзо.

Тоа значи дека ако донесете тврдо варено јајце на работа како дел од вашиот ручек, задолжително ставете го во канцеларискиот фрижидер веднаш штом ќе стигнете на работа.

Дали можете да замрзнете тврдо варени јајца за подолго складирање?
Не замрзнувајте тврдо варени јајца. Американскиот одбор за јајца, производителите на јајца од Канада и USDA не препорачуваат замрзнување на тврдо варени јајца бидејќи „тврдо варените цели јајца и белките стануваат цврсти и водени кога се замрзнат“, пишува Yahoo.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close