ЗАНИМЛИВОСТИ

Кој е најлесниот начин да се излупи пиперката и да се подготви за ајвар?

Ниту една зима не може да помине без ајвар, а највредните домаќинки веќе почнаа со подготовки.

Љубителите на пиперката едвај го чекаат тој период, но самиот процес на правење ајвар може да биде покомплициран поради вадењето на лупката од пиперката.

печење пиперки за ајвар

Секогаш е добро кога можеме да си олесниме, а пожелни се мали трикови во домаќинството, особено во ситуации кога нема класично решение кое го знаеме со години.

Кој е најлесниот начин да се излупи пиперката и да се подготви за ајвар?

Тајната е во едноставен трик. Свежо испечените пиперки треба да ги покриете или врзете во пластична кеса. Можете исто така да ги ставите во длабок сад и да ги покриете со пластична фолија или капак.

Пиперките ќе испуштат вишок течност и пареа, што ја омекнува кожата и ви овозможува да ја лупите без напор. Можете да ги олупите со прсти или со хартиена кујнска крпа ако сте загрижени дека ќе оставите дамки на вашата кожа. Ако сакате да ја задржите аромата на чад, излупете ги пиперките во сад исполнет со вода.

Внимавајте пиперките да не ги чувате долго затворени, треба малку да се изладат колку да не се изгорите, тоа е околу 15 минути за помали количини и околу половина час за поголеми.

 

Напишете коментар

Back to top button