ЗАНИМЛИВОСТИ

Кои се придобивките од играњето со куче?

Гледањето и разбирањето на кучињата во игра е поучно за учење за тоа што чувствуваат и зошто сакаат да се забавуваат. Плус, ги тера луѓето да се насмевнуваат, ги урива социјалните бариери и им помага на странците да се поврзат.

Кучињата и другите животни, исто така, имаат тенденција да ги следат „златните правила“ на правичност кога играат, а нивната игра многу ретко ескалира во вистинска агресија. Тие си веруваат еден на друг дека ќе се држат до правилата на играта.

Психологот Марк Бекоф, кој со години ги проучува емоциите на кучињата, дошол до заклучок дека тие се вид кој може да им помогне на луѓето да го премостат „јазот на емпатијата“ и да се поврзат со другите видови, така што тие ги прошируваат чувствата што вообичаено ги имаат кон другите кучиња на животни кои не се кучиња, како и на луѓето.

Играта е и нивниот омилен начин на поминување на времето, затоа што не само што им овозможувате забава, туку и им давате рутина, ако тоа секогаш го правите приближно во исто време од денот, ја зајакнувате идејата дека вие сте лидер и оној кој носи забавни активности, а тоа го забрзува процесот на поврзување со кучето.

Кога гледаме куче како си игра, расположението веднаш ни се подобрува. Колку пати сте се насмеале кога сте прошетале низ паркот и сте виделе кучиња како уживаат заедно?

Колку пати сте се чувствувале подобро веднаш штом си игравте со вашето домашно милениче? Нивната љубов е безусловна, а играта уште повеќе ја зајакнува.

Исто така, играњето со вашето куче може да го подобри вашиот социјален живот. Без разлика дали станува збор за одење во парк и фрлање стап или прошетка во шума, големи се шансите вие ​​и вашето куче да запознаете нови луѓе на патот. Вашето куче ќе има корист од подобрувањето на неговите социјални вештини, а исто така и вие.

Истражувањето од 2015 година покажа дека да се биде сопственик на домашно милениче е третиот најчест начин на кој луѓето велат дека запознаваат луѓе во нивното соседство, и дека сопствениците на домашни миленици имаат 60 проценти поголема веројатност да запознаат луѓе во нивното соседство што претходно не ги познавале.

Значи, време е за игра!

 

Напишете коментар

Back to top button