ЗАНИМЛИВОСТИ

Кои мачки живеат најдолго? Освен расата, важни се и други фактори

Кога ќе добиете домашно милениче, сигурно никогаш не размислувате за тешкиот момент за вечна разделба. Секој сопственик сака нивното куче или маче да биде со него што е можно подолго. А кога станува збор за мачките, истражувачите открија колку долго живее просечната раса на мачки. Истражувањето е спроведено само во Велика Британија, но податоците се генерално применливи во целиот свет.

бурманска мачка

Нивните податоци покажуваат дека Бурманските и Бирманските мачки најверојатно би живееле најдолго (над 14 години), додека мачките Сфинкс би живееле најкратко, нешто повеќе од шест години. Сијамските би живееле околу 11, а Бенгалските околу 8 години.

Податоците од истражувањето се важни за потенцијалните сопственици, разни организации за посвојување мачки и ветеринари.

– Она што го правиме е давање одредено ниво на статистичка сигурност на сопствениците на мачки, додека претходно колку долго живеат во просек беше само претпоставка – изјави Ден О’Нил, коавтор на студијата од Кралскиот ветеринарен колеџ (RVC) за Гардијан.

Студијата е објавена во Журналот за медицина и хирургија на мачки и се заснова на податоци од 7.936 мачки кои биле регистрирани да живеат во земјата. Поточно, тие ги анализирале оние кои починале помеѓу 1 јануари 2019 година и 31 март 2021 година за да ја пресметаат просечната возраст.

Според податоците, најдолго треба да живеат стерилизираните и мешаните женки.

Податоците покажаа дека просечниот животен век на мачките што ја преживеале првата година бил уште 11,7 години. Има разлика меѓу половите: женките ќе живеат во просек уште 12,5 години, додека машките може да очекуваат 11,2 години.

Тие, исто така, открија дека мачките кои се мешавини или мешавини од неколку раси (што е 88 проценти од анализираните) имаат подолг животен век од чистокрвните, за околу една и пол година.

– Ако некој сака да има мачка која ќе живее подолго, нашата статистика покажува дека во тој случај најдобро е да се добие женка од мешана раса – додава О’Нил.

Податоците покажаа и дека некастрираните мачки имаат пократок животен век, а оние со оптимална тежина живеат подолго од оние со вишок или недоволна тежина.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close