ЗАНИМЛИВОСТИ

Кое растение би можело да нè „нахрани“ на Марс?

Човештвото со децении детално го проучува првиот сосед на Земјата, правејќи планови еден ден да го колонизира. Меѓутоа, освен многу послабата гравитација, отсуството на атмосфера на која сме навикнати на нашата сина топка, има уште еден проблем што човекот треба да го реши за да може да го насели Марс – каква храна би можеле да одгледуваме?

Марс

Способни не само да преживеат, туку и да напредуваат во многу недостапната вулканска почва со сличен состав на онаа што го покрива Марс, научниците веруваат дека може да направи исклучително добра основа како почетна култура.

Со тек на време, луцерката би ја збогатила почвата на плантажите каде што се одгледува, а нејзините остатоци освен за храна би можеле да се користат и за ѓубрење и дополнително збогатување на почвата каде подоцна би можеле да се одгледуваат репа, ротквици и зелена салата.

„Поради ниската содржина на хранливи материи во почвата на Марс и високата соленост на водата, културите не би можеле да се одгледуваат. Затоа, од суштинско значење е да се зголемат хранливите материи во почвата и да се намали соленоста на долг рок“, се вели во новата студија објавена во списанието Plos One.

Од луцерка до салата

Претходните истражувања покажаа дека дури и оние екстремно издржливи растителни култури од Земјата не можат успешно да се одгледуваат без да се донесат и додадат ѓубрива во почвата во која би растеле. Таму влегува луцерката.

Експертите утврдиле дека луцерка може да расте во марсовскиот реголит без додавање на ѓубрива.

Уште поважно е тоа што било тестирано и како би се однесувал симулираниот реголит од Марс доколку се оплоди со луцерка. Во него успешно се одгледуваат репа, ротквици и зелена салата – три растенија кои бараат многу малку одржување, растат брзо и не им треба многу вода.

Има улов – потребна е свежа, слатка вода. Врз основа на понатамошни експерименти, научниот тим смета дека солената вода од Марс може да се третира со бактерии, а потоа да се филтрира низ вулканската карпа за да се добие свежата, слатка вода потребна за одгледување.

„За прв пат, интегрираната употреба на биоѓубрива и микроби за третман на базалт реголит и солена вода е дизајнирана да создаде ресурси за одржливо одгледување растенија“, велат истражувачите.

Одгледувањето луцерка на Марс и нејзиното користење за збогатување на почвата би решило многу од логистичките проблеми за транспорт на огромни количини ѓубрива и храна милиони километри до Марс.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close