ЗАНИМЛИВОСТИ

Како музиката влијае на кучињата? Еве што вели новото истражување

По децении истражување на музиката и фреквенциите, со цел да се открие како тие влијаат на луѓето, Мајкл Тајрел дошол до изненадувачки заклучок – музиката има големо влијание и врз домашните миленици.

Куче и музика

Музиката може да ја намали анксиозноста, да го намали нервното однесување и да го намали лаењето и ржењето. Но, постои победничка формула музиката навистина да влијае на нас и нашите миленици, а тајната е во зачестеноста.

Додека ја истражувал музиката, Тајрел знаел дека класичната музика, како што се Моцарт, Бетовен, Бах и други, има одреден добар ефект врз домашните миленици. Но, во создавањето музика која има различни фреквенции, тој најде сосема нов концепт на музика кој е на сосема ново ниво. Тоа е како музика во лифт – не ви досадува, всушност ве релаксира.

Мајкл е основач на музиката „Wholetones“ и истоимениот канал на YouTube каде што става примери од својата работа. Неговите колекции се состојат од различни фреквенции кои ја будат позитивната енергија и ја намалуваат секоја негативност.

Но, што всушност е фреквенцијата? Целата музика се создава со помош на фреквенција – а еден херц значи дека има еден звучен бран во секунда. Совршената музика на Тајрел за смирување на кучињата е составена на фреквенција од 396 херци, односно 396 звучни бранови во секунда.

Овие работи нема да значат ништо за просечниот човек, бидејќи знаете каква музика сакате и дали е добра. Но, она што не го знаете е дека ја чувствувате фреквенцијата без разлика дали сте свесни за тоа или не. Затоа неговата музика може да биде добра за кучињата, бидејќи тие ја чувствуваат фреквенцијата малку поинаку од нас. Споредете го со свирежот на кучето – ние не го слушаме, тие можат, сето тоа поради фреквенцијата.

– Животните се чувствителни на овие фреквенции и можат да ги слушнат дури и кога звукот е многу намален – изјавил Тајрел. Значи, ако имате куче кое не слуша добро (поради старост или некој здравствен проблем), обидете се да пуштате музика на фреквенција од 396 херци. Сигурно ќе се случат промени во неговото однесување, особено ако одвреме-навреме лае и ‘рже.

Следниот пат кога вашето домашно милениче ќе биде во стресна ситуација, пуштете ги звуците на медитација (или Wholetones, музиката на Мајкл) на одредена фреквенција и внимавајте дали неговото однесување се менува, односно дали се смирува.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close