ЗАНИМЛИВОСТИ

И тие имаат чувства! 6 начини на кои всушност го повредувате вашето куче!

Ако се налутите и му викнете на кучето, без конкретна команда, тоа може да има само спротивен ефект. Иако поединците не се согласуваат со тоа, повеќето луѓе веруваат дека дури и домашните миленици, особено кучињата, имаат чувства.

Куче

Затоа, одредени работи што ги прават луѓето може да предизвикаат вашето куче да се чувствува повредено.

1. Налутете им се

Тие не ја разбираат оваа емоција, па ги учите да се плашат од вас.

2. Ги туркате од себе додека ве бакнуваат

Тие ви покажуваат наклонетост – оттурнувањето може да се толкува како да ги отфрлите.

3. Им ја одземате храната/наградите додека јадат, само за да покажете дека можете

Ова би можело да ги научи да бидат дополнително посесивни и да се плашат да не ја загубат храната.

4. Постојано ги задевате, како на пример да им го дувате носот или да ги боцкате

Вашето куче може да се збуни бидејќи не разбира зошто го правите тоа, што може да доведе до анксиозност или стрес.

5. Користете ја командата „дојди“ за нешто што не им се допаѓа

Ќе почнат да ја закачуваат со командата за казнување.

6. Игнорирање на нивните стравови

Кучињата може да се плашат од ирационални работи, но игнорирањето на нивните стравови и инсистирањето тие прво да влезат во ситуација може да доведе до анксиозност и тие ќе почнат да мислат дека тоа е казна.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close