Грешки кои ги правиме кога пиеме чај

Полека започнува есенската сезона, а со тоа и уживањето во топли, ароматични пијалоци и разни чаеви. Сепак, иако сите мислиме дека не постои посебна филозофија околу подготовката и консумирањето на чајот, вистината е малку поинаква. Во продолжение дознајте кои се типичните грешки кои ги правиме кога пиеме чај, а за кои често не сме свесни.

Зошто кесичката чај не треба да стои предолго?
Иако некому може да изгледа безопасно, имајте на ум дека мало невнимание може да има некои несакани последици, кои ќе се почувствуваат во вкусот.

Колку подолго стои кесичката во чајот, толку погорчлив станува. Во средината е танинот содржан во листовите од чајот, кој се ослободува по само неколку минути инфузија. Овие полифеноли можат да предизвикаат чувство на сувост и грубост во устата.

Зошто не треба да пиете чај кој речиси се оладил?
Ако случајно ја заборавите шолјата чај, подобро е да ја истурите содржината отколку да ја испиете по неколку часа. Кинеските истражувања покажаа дека црниот чај со текот на времето може да стане токсичен, особено ако се пие следниот ден или дури неколку часа по подготовката.

Со оксидација во контакт со воздух, танинот може да предизвика формирање на микроскопски габи, невидливи со голо око, кои ќе продолжат да се развиваат без воопшто да сте свесни за тоа. Иако ова исто така не е фатално, веројатно би било подобро да се избегне внесување токсини кои потенцијално би можеле да го надразнат црниот дроб.

 
Можеби ќе Ве интересира:
Коментари
Loading...