ЗАНИМЛИВОСТИ

Доаѓа редок феномен на небото – август ни носи две „супермесечини“

Август ни носи две „супермесечини“ кои кулминираат со редок феномен наречен „сина месечина“.

supermesechina

Супермесечината се јавува кога полната месечина е блиску до нејзината најблиска точка до Земјата, што ја прави да изгледа до 14% поголема и 30% посветла во споредба со најдалечната. Најоддалечената точка на која Месечината патува од Земјата се нарекува апогеј, каде што Месечината се наоѓа на просечно растојание од 407.000 километри. Спротивно на тоа, точката каде што Месечината е најблиску до Земјата е позната како перигеј, каде што Месечината е 363.000 километри од Земјата.

Првата ќе биде видлива во вторник навечер на 1 август, следната е ноќта кон среда на 30 август, а бидејќи е втора полна месечина истиот месец, позната е како „сина месечина“.

Полна месечина се случува еднаш во секој лунарен циклус, кој трае 29,5 дена. Додека Месечината патува по елипсовидна патека наоколу наместо во круг, има моменти кога е поблиску од другите. Последен пат две полни „супермесечини“ се појавија во ист месец во 2018 година, а тоа нема да се повтори дури до 2037 година, пренесуваат медиумите.

Првата супермесечина оваа година беше во јули, додека четвртата и последна ќе биде во септември.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] полна месечина ќе биде таканаречена Супермесечина, односно ќе биде поголема и посветла од просечната, а […]

Back to top button
close