ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали знаете зошто седиштата во авионите се сини?

Трендот на користење на сини седишта во авионите започна пред неколку децении и сè уште останува актуелен. Авиокомпаниите како што се Ryanair, British Airways и American Airlines избираат сини седишта со добра причина, бидејќи оваа боја има позитивен психолошки ефект врз патниците.

Најџел Гуд, признат дизајнер во полето на воздухопловството, истакнува дека главната цел на нивниот дизајн е да го истакнат брендот на авиокомпанијата и да го направат препознатлив, но исто така нагласува дека клучна грижа е создавање удобен ентериер кој овозможува пријатна средина. и го намалува стресот за време на патувањето.

Гуд истакнува дека сината боја има смирувачки ефект и дека суштината е да се создаде помалку стресно искуство за патниците.

Оваа боја промовира смиреност, а според Анџела Рајт, авторка на „Водич за психологија на боите“, сината е поврзана со позитивни атрибути како што се доверба, ефикасност, веселост и свежина.

Рајт додава дека, со оглед на честата вознемиреност за време на летот, сината е избрана поради нејзините релаксирачки и смирувачки ефекти.

Facebook коментари:

Leave a Reply

Back to top button
close