ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали вашето куче е депресивно? Препознајте ги симптомите и не ги игнорирајте

Слично на луѓето, миленичињата, особено кучињата, исто така можат да бидат депресивни, а еден од симптомите е промена на апетитот. Депресијата кај кучињата може да биде предизвикана од различни фактори, вклучувајќи промени во животната средина, губење на саканиот член на семејството (вклучувајќи други животни), недостаток на внимание или стимулација, болест или болка и генетска предиспозиција.

Kuche

Некои од симптомите на депресија кај кучињата може да вклучуваат:

– Губење на интерес за активности во кои некогаш уживале

– Промени во апетитот, што може да доведе до губење или зголемување на телесната тежина

– Намалена енергија и мотивација

– Изолација, избегнување друштво на сопственикот или други кучиња

– Промени во сонот, како што се долги периоди на спиење или несоница

– Анксиозност или нервоза

Ако забележите дека вашето куче ги покажува овие симптоми или делува невообичаено, важно е да се консултирате со ветеринар за да се исклучи било каква физичка болест или повреда што може да го предизвика ова однесување.

Ветеринарот, исто така, ќе може да даде совети за тоа како да се справи со депресијата кај кучињата, вклучително и можни терапевтски опции како што се промени во животната средина, терапија со игра и вежбање или дури и фармаколошки третман во одредени случаи.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close