ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали некогаш сте се запрашале за што сонуваат вашите домашни миленици?

Д-р Деирдре Берет, психолог од Медицинскиот факултет на Харвард, тврди дека кучињата доживуваат слични соништа како и луѓето, а веројатно во нив се појавуваат и нивните сопственици.

Додека сопствениците на кучиња се надеваат дека нивното куче има мирни соништа, тие прифаќаат дека никогаш нема навистина да знаат што се случува во нивната глава. Но, еден психолог од Харвард тврди дека таа ги има одговорите што сите ги баравме.

Kuche sonuva

Д-р Деирдре Берет, клинички и еволутивен психолог од Медицинскиот факултет Харвард, објави студија за тоа за што сонуваат кучињата. Таа истакнува дека кучињата веројатно сонуваат за своите секојдневни искуства, исто како и луѓето, што значи дека постои голема веројатност да сонуваат за своите сопственици.

Таа додаде дека луѓето сонуваат за истите работи кои ги интересираат во текот на денот, иако повеќе визуелно и помалку логично, и дека нема причина да се мисли дека животните се поинакви.

– Со оглед на тоа што кучињата генерално се многу приврзани за своите сопственици, вашето куче веројатно го сонува вашето лице, мирисот и дека тоа ве радува или ви пречи – тврди овој доктор.

Иако не постои начин со сигурност да се знае за што сонува кучето, д-р Берет вели дека веројатно сонуваат да трчаат кога нивните шепи или нозе ќе почнат да се грчат или кога ќе почнат да лаат комуницираат со друго куче или човек.

Таа вели дека повеќето животни имаат слични циклуси на спиење како и луѓето, поминувајќи низ лесен, длабок и РЕМ сон. Луѓето сонуваат за време на фазата РЕМ (Брзо движење на очите) на спиење, па се претпоставува дека тогаш сонуваат и животните. Кај луѓето, РЕМ спиењето обично започнува 90 минути по заспивањето и трае помеѓу пет и 15 минути, при што секој циклус се протега во текот на ноќта.

Др. Но, кога станува збор за кошмари, американскиот кинолошки клуб ги советува сопствениците да не ги будат своите кучиња бидејќи може агресивно да реагираат на личноста која ги буди.

– Не се добри сите човечки соништа. Заклучуваме дека и кучињата можат да имаат кошмари. Тие кошмари тешко се гледаат. Може да биде примамливо да го разбудите вашето куче за да го утешите, како што би правеле со дете, но постојат некои ризици поврзани со кошмарите на кучињата за кои треба да бидете свесни, велат тие.

– Ако некогаш сте се разбудиле од страшен сон, знаете дека ви требаше малку време да се сетите каде сте и со кого сте. Како и некои луѓе, кучињата можат да реагираат агресивно на личноста која ги буди. Ова може да биде опасно, особено за децата – објаснуваат од овој клуб.

– Најдоброто нешто што можете да го направите за кучето за кое мислите дека сонува лош е да почекате вашето куче да се разбуди и да бидете таму за да го утешите – додаваат тие.

Subscribe
Notify of
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] носат твоите чевли и чорапи наоколу Кучињата кои се приврзани за своите сопственици, исто така, ги сакаат мирисите на нивните сопственици […]

Back to top button
close