ЗАНИМЛИВОСТИ

3 причини зошто мачките не сакаат вода

Општо познато е дека повеќето мачки не сакаат вода, а теориите најмногу укажуваат на прецизните навики за чистење на мачките, нивната склоност да се ладат по капењето и нивното потекло. Но, навистина нема вистинско објаснување зошто е тоа така.

зошто мачките не сакаат вода

Според Cats.com, многу мачки се плашат од вода или капење, но никој не може точно да ја одреди причината. Но, ветеринарите истакнуваат дека има некои идеи кои објаснуваат зошто мачките не сакаат вода.

Мачките потекнуваат од пустински диви мачки
Ова би значело дека тие никогаш не развиле природен интерес или искуство со водата. Една статија објавена од Канадското ветеринарно медицинско здружение сугерира дека потеклото на мачките може да игра улога во нивната аверзија кон вода. Дивите предци на вашата мачка еволуирале во сушни клими каде што имало малку вода и тие немаат толку големо искуство со вода.

Крзното на мачката станува тешко и непријатно кога е влажно
Влакното на мачката не е исто што и влакното на кучето. Не е ниту мрсно ниту водоотпорно. Кога ќе ја капете, вашата мачка веројатно ќе се чувствува непријатно и ранливо. Експертите истакнуваат дека таа се чувствува како да носи влажно ќебе на рамениците додека крзното не се исуши. Покрај тоа, влажното крзно брзо ја намалува температурата на телото на мачката.

Капењето ја нарушува природната рутина на негување на мачката
Вашата мачка веројатно троши часови секој ден средувајќи се. Не само што лижењето ја одржува вашата мачка чиста, туку и ги одржува чисти нивното крзно и мирисот. Кога ќе ја ставите вашата мачка во вода, дел од природниот мирис исчезнува, заменувајќи го со друг мирис.

По излегувањето од водата, повеќето мачки веднаш одат на работа средувајќи се, постојано лижејќи се за да го вратат својот нормален мирис и изглед на крзното.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close