ЗАНИМЛИВОСТИ

Забен камен кај кучињата: Колку е штетен и дали треба да се отстрани?

Се смета дека некои раси на кучиња се природно склони кон проблеми со забите и генерално имаат заби со послаб квалитет. Забната или општа орална хигиена на кучињата е многу важна тема за сите сопственици на овие четириножни најдобри пријатели на човекот.

Посебно е неопходно да се внимава на забен камен кај кучињата: како и кај кои раси се јавува, но и како да се третира и да се спречи.

Како се формира забен камен кај кучињата?
Поради промената на исхраната на кучето, имаше и одредени проблеми со забите – до тој степен што беше развиена и стоматологијата за кучиња.

Забен камен се формира кога плакта првично се формира од наслаги на храна на забите на кучето. Се смета дека некои раси на кучиња се природно склони кон проблеми со забите и генерално имаат заби со послаб квалитет. Некои од тие раси се: Мопс, Јоркширски териер, Чивава ,Шетландско овчарско куче и др.

Овие наслаги на забите најмногу ги предизвикува меката храна, па затоа е неопходно да се воведе потврда храна или третмани кои исто така ги чистат забите.

Зошто бигорот воопшто е проблем?
Еволутивно гледано, забите кај кучињата имаат повеќекратна и многу важна улога. Со нив кучето зграпчува храна и предмети, меле храна, се брани и напаѓа.

Ако има проблем со забите, тој не е во состојба да ги направи повеќето од овие работи, за што првенствено се потпира на забите.

Ако забен камен кај кучињата не се лекува, тоа може да доведе до периодонтитис – воспаление на непцата кај кучињата.

Како да се отстрани забен камен кај кучињата?
Отстранувањето на забен камен кај кучињата може да биде превентивно, дури и по појавата на забен камен. Превенцијата вклучува дентална хигиена – четкање заби и користење на третмани наменети за дентална хигиена.

Кога ќе се појави калкулусот, тој се отстранува од ветеринарот, на еден од двата можни начини: механички или ултразвучно. Првиот тип може да биде многу непријатен и се сведува на гребење камења, додека вториот метод е малку поприфатлив. Сепак, потребна е општа анестезија, која сепак треба да се води сметка.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close