ЗАНИМЛИВОСТИ

Свекрвин јазик – неуништливо растение, а грижата за него никогаш не е полесна: И да не го полевате – ќе преживее, а идеален е за спална соба

Sanseveria е популарно позната како индиско перо или свекрвен јазик поради специфичниот изглед на листовите на растението.

Sanseveria е во исто време една од најпопуларните растенија во затворен простор поради нејзиниот декоративен изглед и леснотијата на одржување.

Интересно е што Sanseveria како растение во затворен простор се смета за едно од најлесните за одгледување. Дејан Драгиќевиќ, чиј двор е прогласен за најубав во Белград, на својот TikTok профил објасни како правилно да се грижите за него.

– Сансеверијата е неуништливо растение, идеално за спална соба, бидејќи навечер ослободува кислород. Лесно се одгледува, само треба да внимавате на водата. Само водата може да го уништи, а сака умерена светлина. Исто така, секогаш користете влажна крпа за да ја отстраните прашината поради фотосинтезата. Многу ретко се пресадува, бидејќи има многу силен корен и лист, па се препорачува да се засади во керамички саксии – објаснува Дејан.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close