ЗАНИМЛИВОСТИ

Работи кои никогаш не треба да ги дарувате некому за слава: Се верува дека носат лоша среќа и неуспех

Сезоната на славите започна сериозно, а обичаите налагаат гостите да не одат со празни раце. Кога ќе почнете да купувате подароци за домаќините на вашата прослава, запомнете дека има работи за кои се верува дека не се подаруваат.

Се верува дека одредени работи привлекуваат негативна енергија и неуспех во животот на оној на кој му ги давате. Особено, не треба да ги давате овие предмети на некого за слава.

Остри предмети

Ножици, ножеви и други остри предмети привлекуваат негативна енергија како магнет. Можете да ги купите за себе, но не како подарок за некој друг.

Огледало

Се верува дека магијата е заробена во огледалата и затоа не треба да се купуваат како подароци. Наводно, подарените огледала му носат неволја во животот на оној што ги прима.

Медицински уреди

Мерачите, масажерите и домашните терапии не треба ниту да се купуваат ниту да се прифаќаат како подароци, бидејќи се верува дека го влошуваат вашето здравје.

Јадења

Ако сакате да подарите некому тенџере или чаши, ставете паричка во секое тенџере. Празните садови носат сиромаштија.

Часовник

Кинеските мудреци веруваат дека прифаќањето на часовникот како подарок го означува почетокот на одбројувањето до смртта. Исто така, тие веруваат дека подарениот часовник предизвикува прекин во врската или далечина.

Паричник

Како и кај садовите, паричникот не се подарува празен. Ако подарите празен паричник, привлекувате сиромаштија или губење паричник, пари, скапоцености…

Бисери

Се верува дека подарените бисери носат болести и загуби во куќата. Бисерите се симбол на солзите на сирачињата и вдовиците и токму затоа настанало верувањето за подарување бисери.

Шал или марама

Тие внесуваат неволји и лоши луѓе во животот на оној што добива таков подарок.

Внимателно со книгите

Можете да ги дадете на пријателите и роднините, но не и на вашиот сопружник. Се верува дека овој подарок во бракот може да привлече предавство. Без разлика дали сте суеверни или не, кога купувате подарок за некој близок, запомнете – она ​​што е дадено од чисто срце и љубов, не може да донесе несреќа со себе!

Неколку предлози за подароци за прославата

Порано на прославата се носело само овошје, како симбол на здравјето и родната година, но денес најчесто се носи со букет цвеќе за домаќинката и шише пијалок за домаќинот.

Рози, хризантеми или орхидеи

Секој цвет, како и неговата боја, има своја симболика. Кај нас, прослава значи собирање на роднини и пријатели, па гостите добро ја познаваат домаќинката, па ќе знаат и какви цвеќиња сака. Нема грешка со цвеќиња во саксии, бидејќи ова постудено време е идеално за украсување домови. Сепак, цвеќињата во саксии не се даваат на непознати, бидејќи не сте сигурни колку простор има личноста во станот, каде би можела да го чува тоа растение и на крајот, дали воопшто сака саксиско цвеќе. Ако се одлучите за букет, најдобро е да се рози, бидејќи се традиционални цвеќиња. На второ место се хризантеми, а во жолта, бидејќи симболизираат злато, и на крајот – орхидеи. Во митологијата, орхидеите претставуваат цвеќиња кои носат среќа во куќата, а вие не треба да се грижите за изборот на бојата.

Никој не треба да ви замери дури и ако дојдете на прославата без подарок, како што не треба да се обвинува домаќинот ако трпезата за славење не е „царска“.

Facebook коментари:

Напишете коментар

Back to top button
close