ЗДРАВЈЕ

Која храна не заштитува?

БЕТАКАРОГЕНОТ – важен за здрава кожа и ткиво,се наоѓа во жолто и портокалово овошје: морков, домат, брокули, диња, манго, праска, тиквица и суви сливи.

ВИТАМИН Ц – го потикнува имуниот систем. Го има во зрнестото овошје. Киви, зелен лиснат зеленчук, пиперка и компир.

ВИТАМИН Е – добар за црвени крвни клетки. Го има во растителните масла (сончогледово, маслиново), растителни ркулци, премази и оревести производи.

храна

ВИТАМИН А – добар за коса и кожа. Го има во црниот дроб, бубрези, млечни производи и масна риба.

ЦИНК – помага при отфрлање на отпадните материи. Се среќава во месо, млечни  производи, леб, житарици и производи од жито.

МАНГАН – добар е за коските. Го има во интегрални  жита, оревести плодови и чаеви.

СЕЛЕН – ја потикнува функциата на црвените крвни клетки.  Се наоѓа во житарици, леб, црн дроб, риба, свинско сирење, јајца, ореви и др.

 

Напишете коментар

Back to top button