ЗДРАВЈЕ

Кај кои болести циметот може да биде корисен?

Циметот е зачин кој се користи уште од античко време пред се поради неговите лековити својства. Во последниве години, модерната наука почна со истражување да ги потврдува многуте потенцијални здравствени придобивки поврзани со циметот.

цимет

Научниците меѓу другото докажаа дека редовното консумирање на овој зачин може да помогне во контролата на шеќерот во крвта, да се заштити од срцеви заболувања и да се намали воспалението во телото, но ова се само дел од бројните здравствени придобивки на циметот кои се поткрепени со научни истражувања. Во продолжение ви ги пренесуваме сите здравствени придобивки.

Има антиинфламаторно дејство
Иако воспалението во телото само по себе не е секогаш лоша работа бидејќи му помага на нашето тело да реагира на инфекции и да го поправи оштетувањето на ткивото, доколку стане хронично може да стане сериозен проблем, предупредуваат експертите. Токму тука помага циметот, бидејќи многу истражувања досега покажуваат дека овој зачин и неговите антиоксиданси имаат силни антиинфламаторни својства кои му помагаат на нашето тело да го одржи здравјето.

Помага во одржување на здравјето на срцето
Циметот е поврзан со намален ризик од срцеви заболувања, водечка причина за смрт во светот. Според едно истражување, 3/4 лажичка цимет дневно може да ги намали триглицеридите, вкупниот холестерол, таканаречениот лош холестерол и нивото на шеќер во крвта кај луѓето со метаболички заболувања. Овој зачин, исто така, се покажа дека го намалува крвниот притисок кога постојано се консумира најмалку осум недели, додека сите овие фактори заедно можат значително да помогнат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања.

Го намалува нивото на шеќер во крвта
Циметот е добро познат по своите својства за намалување на шеќерот во крвта, а покрај неговите корисни ефекти врз отпорноста на инсулин, циметот може да го намали и шеќерот во крвта преку неколку други механизми. Имено, докажано е дека циметот ја намалува количината на шеќер што влегува во крвотокот после оброк. Работи така што се меша со голем број дигестивни ензими, што го забавува разградувањето на јаглехидратите во нашиот дигестивен тракт. Исто така, соединението во циметот може да ги имитира ефектите на инсулинот за да го подобри навлегувањето на шеќер во клетките.

Многу човечки студии досега ги потврдија корисните ефекти на циметот, покажувајќи дека тој може да го намали нивото на шеќер во крвта кога се консумира на празен стомак, како и да го подобри хемоглобинот A1c, маркер за долгорочна контрола на шеќерот во крвта.

Го намалува ризикот од рак
Циметот е широко проучуван за неговата потенцијална употреба во превенција и третман на рак. Генерално, доказите се ограничени на епрувета и студии на животни кои сугерираат дека екстрактите од цимет исто така може да го намалат ризикот од рак. Експертите објаснуваат дека консумирањето цимет делува така што го намалува растот на клетките на ракот и формирањето на крвните садови во туморите, а се чини дека е токсичен за клетките на ракот, предизвикувајќи нивно уништување.

Може да спречи бактериски и габични инфекции
Циметалдехидот, една од главните активни компоненти на циметот, може да биде корисен против разни видови инфекции. Студиите со епрувета сугерираат дека маслото од цимет може да помогне да се убијат одредени габи кои предизвикуваат инфекции на респираторниот тракт, а исто така може да го инхибираат растот на одредени бактерии, вклучувајќи листерија и салмонела.

Покрај тоа, антимикробното дејство на циметот исто така може да помогне да се спречат кариес и да се елиминира лошиот здив. Сепак, доказите се главно ограничени на студии со епрувета, па експертите предупредуваат дека се потребни повеќе човечки истражувања во иднина.

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close