ЗАНИМЛИВОСТИ

Зошто на жените им е поладно од мажите?

Како што заоѓа сонцето, жените се секогаш првите кои се жалат дека им е студено. Научниците конечно ја решија мистеријата и одговорија на прашањето зошто е тоа така. Тие веруваат дека жените еволуирале и дека студот го чувствуваат поинтензивно бидејќи ги раздвојува половите и ги спречува конфликтите меѓу паровите. Откриле дека истата особина е присутна кај многу птици и цицачи, при што женките претпочитаат пријатно и топло гнездо или дувло, додека на мажјаците не им пречи толку зимата.

– Мажите и жените поинаку ја чувствуваат температурата. Оваа разлика не настанала за да се расправаме со нашите партнери за парното, туку сосема спротивното. Од еволутивна гледна точка, целта е да се принуди парот малку да се оддалечи еден од друг за сите да уживаат во мирот и тишината – изјави д-р Еран Левин од Универзитетот во Тел Авив.

Кај птиците преселници, мажјаците ја поминуваат зимата во постудени области од женките. И женските лилјаци имаат тенденција да се собираат во пријатен агол, додека мажјаците сакаат да се шират во воздушни премини.

Кај многу цицачи, мажјаците претпочитаат засенчени места, а женките претпочитаат сонце, или мажјаците се искачуваат на врвовите на планините, додека женките остануваат во долините.

Студијата објавена во списанието „Глобална екологија и биогеографија“ додава дека одвојувањето на мажјаците и женките ја намалува конкуренцијата за ресурси во околината и ги држи подалеку мажјаците кои можат да бидат агресивни и да им се закануваат на младите.

 

Напишете коментар

Back to top button