ЗАНИМЛИВОСТИ

10 раси на кучиња кои живеат најдолго

Повеќето раси на кучиња живеат помеѓу 10 и 13 години, а има и такви кои живеат подолго од тоа. Дознајте кои раси живеат најдолго, дури 27 години.

Иако оваа раса не е вклучена во листата на најдолговечни, светскиот рекорд за долговечност го држи австралиски овчар по име Блуи, кој живеел неверојатни 29 години. Би било прекрасно сите кучиња да живеат толку долго.

Еве кои расина кучиња живеат најдолго:

1. Чивава
Една од најдолговечните раси, веројатно затоа што е една од најмалите. Во просек живеат меѓу 15 и 20 години – минатата година на 20-годишна возраст почина најстарата регистрирана Чивава во светот.

Chihuahua

2. Јоркширски териер
Таа е една од најпопуларните раси и долго време ќе го радува својот сопственик бидејќи јоркширските териери живеат во просек меѓу 17 и 20 години.

Yorkshire Terrier

3. Померанец Шпиц
Овие меки малечки живеат во просек од 12 до 16 години. Расата померанија го вклучува и популарниот „Boo“, најслаткото куче на светот.

Pomeranian Spitz

4. Дакел
Припадниците на оваа раса се со многу жив карактер и обично живеат помеѓу 12 и 15 години, но можат да живеат и подолго. Дакел по име Шанел доживеа 21 година.

Dachshund

5. Мини пудлица
Овие паметни слатки, лесни за тренирање обично имаат животен век од 12 до 15 години. Сепак, најстарата мини пудлица по име Шејмус живеела 20 години.

Mini Poodle

6. Малтезер
Друга многу популарна мала раса чии сопственици уживаат во друштво помеѓу 12 и 15 години, колку што во просек живеат Малтезерите. Малтезерот е древна раса чии корени потекнуваат од Малта.

Maltese

7. Ласа Апсо
Овие прекрасни кучиња, исто така, имаат животен век сличен на другите мали раси, помеѓу 12 и 15 години. Ласа Апсо била одгледувана за да помага во чувањето на будистичките храмови.

Lhasa Apso

8. Мопс
Уште една мала раса со која можете да очекувате 12 до 15 години среќа и радост, колку што живеат мопсовите. Станува збор за древна кинеска раса која ја обожаваат насекаде низ светот.

Pug

9. Бигл
Биглите се сметаат за една од најдобрите раси за деца бидејќи се послушни и сакаат да бидат многу активни. Во просек живеат меѓу 12 и 15 години, но биглот Буч кој почина во 2003 година живеел многу подолго – Буч доживеал неверојатни 27 години.

Beagle

10. Минијатурен шнауцер
Оваа жива раса е исто толку енергична и лесна за тренирање како поголемата верзија на шнауцер. Во просек живеат од 12 до 15 години, а минијатурните шнауцери ќе бидат најсреќни доколку времето го поминуваат активно со својот сопственик.

Miniature Schnauzer

Subscribe
Notify of
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
close