ВИЦОТЕКА

ВИЦ: Мујо и Хасо на испит

Мујо и Хасо полагаат физика на факултет.

Мујо прв влегува на испит и професорот му дава задача.

– Да речеме, Мујо, дека патуваш со воз и ти е топло во купето. Што ќе направиш?

– Па, го отворам прозорецот.

– Одлично. Прозорецот е со површина од 1,5 m2, купето има волумен од 12 m3, возот сообраќа со 80 km/h на запад, јужниот ветер дува со брзина од 5 m/s. Колку време ќе се проветри купето?

Мујо, се разбира, нема поим и паѓа на испитот. Тој ја напушта канцеларијата и му кажува на Хасо што се случило. Следен влегува Хасо и професорот повторно ја започнува приказната.

– Да речеме, Хасо, дека патуваш со воз, а во купето е топло. Што ќе направиш?

– Ја соблекувам јакната.

– Многу е жешко!

– Ги соблекувам џемперот и кошулата!

– Страшна топлина и уште ви е топло!

– Ги соблекувам панталоните и чорапите!

Изнервиран професорот почнува да беснее.

– А што мислиш, спроти тебе седи црнец кој почнува да се вжештува додека се соблекуваш. Што тогаш?

– Цело патување може да ме е*е, но јас не го отварам прозорецот!

Слични објави