СВЕТ

Ова се шесте најважни промени кои денеска стапуваат на сила во Хрватска

Хрватска точно на полноќ влезе во Шенген и во еврозоната, а од денеска стапи на сила целата сила на новите закони и прописи.

Хрватска влезе во Шенген, што ќе го олесни патувањето, како и во еврозоната – што на краток рок нема значително да ја промени нивната финансиска слика, но долгорочно би можеле и директно да имаат корист од воведувањето на еврото.

Исто така, од денеска стапија на сила целата сила на новите закони и прописи. Работниците кои земаат законска минимална плата во иднина ќе заработуваат малку подобро.

Износот на минималната плата е зголемен на 700 евра бруто или 560 евра нето. Така минималната плата ќе изнесува 51,32 отсто од просечната бруто плата. Минимумот прима околу 35.000 работници, а зголемувањето на неговиот износ ќе го почувствуваат уште 70.000 работници чија плата во 2022 година била повисока од минималната, но помалку од 700 евра бруто. Од 2016 година до денес бруто минималната плата е зголемена за 69 отсто.

На полноќ стапија на сила измените на ЗРО со кои меѓу другото се предвидува со работник во рок од три години да се склучат само три последователни договори на определено време, за да се спречи злоупотреба на тој несигурен работен однос. модел, додека условите за работа од дома и работа од далечина подетално ги уредуваат.

За стотици илјади работници, новиот Закон за работни односи носи уште една многу важна иновација. Секој што работи во недела ќе мора да биде платен најмалку 50 отсто повеќе отколку во вообичаениот работен ден. Досега законот дефинираше само дека треба да се платат повеќе, но не и колку, па можеше да се случи да добијат само една куна повеќе за работа во недела.

А за само 30 дена во трговскиот сектор ќе се воведе неработна недела. Трговците ќе можат да работат само 16 недели годишно (и тоа по сопствен избор), додека останатите недели ќе мора да бидат неработни. Додуша, во новиот Закон за трговија повторно се воведени бројни исклучоци, така што во недела продавниците и понатаму ќе можат да работат во бензински пумпи, автобуски и железнички станици, ОПГ, маркети, пекари, киосци…

На полноќ стапи во сила новата регулатива за семејните пензии, според која семејното лице покрај сопствената пензија може да наследи и 27 отсто од пензијата на починатиот брачен другар. Истовремено, сите семејни пензии се зголемуваат за десет проценти.

Стапи на сила имплементацијата на владината одлука за (ко)финансирање на најмалку еден бесплатен оброк дневно за секој ученик во основните училишта, поточно за 311 илјади од нив. Државата со ова доделува по десет куни по ученик дневно или 550 милиони куни на годишно ниво. Се проценува дека во Хрватска дури 80 илјади деца живеат во ризик од сиромаштија.

Уште еднаш да кажеме дека еврото станува официјална валута во Хрватска, а куната заминува во историјата. Во првите 14 дена во земјава ќе може да се плаќа во евра и куни, а трговците ќе треба да враќаат кусур во евра. По тој преоден рок, валутата на плаќање ќе биде исклучиво еврото, додека двојното прикажување на цените ќе продолжи до крајот на годината.

На крајот, Хрватска стана дел од Шенген зоната, што значи дека копнените и поморските гранични контроли со Словенија, Унгарија и Италија беа укинати, а границата со Босна и Херцеговина стана, во целосна смисла на зборот, надворешна граница на Европската Унија, посочува Јутарњи.хр.

Без гранични контроли, од денеска хрватските граѓани ќе можат да патуваат од Дубровник до Осло или од Илок до Лисабон и назад.

 

Напишете коментар

Back to top button