СВЕТ

И од Русија се огласија за кинескиот предлог

Предлозите на Кина за решавање на ситуацијата во Украина се позитивна политичка декларација што испраќа сигнал до Западот дека тој е виновен за кризата, изјави за Спутник пратеникот на руската Државна дума Олег Морозов.

– Тоа е позитивна политичка декларација која има за цел да ги намали меѓународните тензии и која директно испраќа сигнал до Западот дека тој е виновен за кризата – рече Морозов.

Како што истакна тој, планот за решавање на конфликтот во Украина предложен од Кина е „несомнено корисен“ и оди далеку од опсегот на самата украинска криза.

– Што се однесува до самиот украински фактор, тука не се важни формалните моменти – прекинот на огнот и директните преговори, туку суштината – за што ќе се преговара – рече Морозов.

Токму тоа е прашањето во кое е важен и неопходен конструктивниот однос на Кина, заклучи рускиот заменик.

Претходно Кина објави документ од 12 точки во кој детално е опишан нејзиниот став за решавање на конфликтот во Украина, а најважна точка е итен прекин на непријателствата и преминување кон мировни преговори.

Во документот со наслов „Кинеската позиција за политичкото решение на украинската криза“, кинеското одделение за надворешна политика наведува дека Кина ќе продолжи да игра конструктивна улога во продолжувањето на мировните преговори.

Слични објави