Култура

Култура

Денеска е Четириесет Севастиски маченици – Младенци.  Овие 40-мина беа римски војници. За време на гонењето од страна на Ликиниј кој владееше со источниот дел од Римското царство заедно ...
0
Култура

Трета година по ред Македонија повторно е дел од глобалниот настан „Плати со поезија“. По повод Светскиот ден на поезијата, Јулиус Мајнл неминовно и овој пат ќе се ...
0
Култура

На 17-ти март (петок) во 13:00 часот во хотел „Аполонија“ во Гевгелија ќе биде промовирана поетската книга „In Nomine“ од Стефан Марковски. Збирката е дел од едицијата „Ѓерѓеф“ ...
0
Култура

Во Станица 26 во недела, 12.03.2017, во 21.30 часот Вера Калин ќе се дружи со читателите на добро познатиот „Twelve moons of jazz“ настан. Младата авторка за „Ден ...
0
Култура

Печат на македонските револуционери од 19 век се продава на сервисот за онлајн продажба e-bay. Овој редок примерок изработен од бакар и цинк се продава по цена од ...
0
Култура

На г-дин Сергеј Самсоненко му е доделено посебно признание за изборот за Почесен конзул на Руската Федерација во Република Македонија, Општина Битола. Признанието доаѓа од Битолски Весник од ...
0
Култура

Пантелеј Кочовски-Панче и Крсто Таушанов, ученици во Средното музичко училиште во Скопје, летото на 1959 година се на младинска работна акција во Демир Капија, најужната делница од автопатот ...
0
Култура

Од 540 членови на Друштвото на писателите на Македонија, триесет писатели се членови на асоцијацијата по повеќе од половина век. Станува збор за автори кои во изминатите децении ...
0
Култура

Листра / Килистра,Турција – Историската ќелија во која при обиколката на Мала Азија живеел апостол Павле,во облста во која ја формирал првата голема група од свои следбеници,таа област ...
0
Култура

Годинашната програма на НУ “Музеј Крушево”, опфака повеке сфери од музејското работење, меѓу кои ќе се реализираат и проекти кои ги опфакаат сите седум објекти, односно музеи  кои ...
0