Религија

Религија

Ова утро во утринската програма на Телеканал А1 гостин беше отец Димитар Крцев кој за прв пат проговори јавно за првото чудо кое се случило благодарение на Иконата ...
0
Религија

Православните верници денеска го одбележуваат денот на првото и второ наоѓање на главата на св. Јован Крстител. Од евангелската историја е познато дека Иродијада во една прилика ја ...
0
Религија

Празнувањето за македонскиот народ е од посебно значење. Во нашата традиција постојат голем број и најразлични празници. Тие се слават со голема возбуда и со најразлични обичаи, христијански ...
0
Религија

Денеска е Св. апостол Онисим. Онисим беше малоазиец и живееше во апостолско време. Тој е оној Онисим што се спомнува во посланието на апостол Павле до Филимон. Имено, тој ...
0
Религија

Денеска е Св. маченик Никифор. Во третиот век во Антиохија живееја двајца многу блиски пријатели, Саприкиј и Никифор. Но, еден ден тие толку се налутија еден на друг, што ...
0
Религија

Традиционално, бакалскиот еснаф во Прилеп вчера го прослави својот патрон празник,„Св.Три Светители“. Празникот е  посветен на тројцата светители, Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст кои се сметаат за ...
0
Религија

Во вторник, на 14 февруари, православните верници го обележуваат големиот христијански празник -Светиот маченик Трифун. Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија.   уште од рано ...
0
Религија

Денеска е Преподобен Максим Исповедник. Преподобен Максим се роди околу 580 година во Цариград. Имаше високо потекло. Во младоста се здоби со врвно образование беше најголемиот философски ум ...
0
Религија

МПЦ денешниот ден го посветила и на Света Нина, просветителка на Грузија. Таа е христијански светец. Света Нина е роднина на Ѓoрѓи и на Јувeнал, патријарх на Ерусалим. ...
0
Религија

Храмот Св. Петка во населбата Точила, блеска во ноќта. Новиот храм кој се изгради со помош на стопанствениците во општина Прилеп и голем број на граѓани и семејства, ...
0